insights article

Tech-virksomhed – integrer din planlægning og eksekvering

Få inspiration
Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få et fagligt indspark med substans direkte i indbakken.
Del artikel
Morten Boldsen
Partner

For at kunne trives i en foranderlig verden er nøgleordene smidighed og agilitet. Derfor har tech-virksomheder – og andre virksomheder, der agerer i foranderlige markeder – brug for planlægningsprocesser, der er kontinuerlige, helhedsorienterede og inkluderende. Kort sagt en aktiv planlægningsproces, som gør det muligt at udforme datadrevne budgetter og prognoser, levere kvalitetsfyldt rapportering, sikre adgang til realtidsdata og skabe forbedrede beslutningsprocesser.

Del artikel

Ifølge Workday-undersøgelsen ‘Organizational Agility at Scale: The Key to Driving Digital Growth’ er de fleste virksomhedsledere klar over, at agilitet er nøglen til langsigtet succes. Men at opnå dét kræver planlægning. Kun med aktiv plan­lægning kan tech-ledere sikre, at alle relevante interessenter kan deltage i planlægnings- og budgetprocesser. For hvert hjørne af organisationen – fra økonomi til linjeledere og fra afdelingsledere til topledere – kan drage fordel af en aktiv planlægningsproces.

Finansteams og planningspecialister er – som ansvarlige for planlægning og budgettering – centralt placerede til at fremme planlægning i hele organisationen. Desuden er de ansvarlige for at sikre tilpasning af planer og budgetter til virksomhedens strategi. Så beslutningstagerne derimod kan fokusere på at stille de svære spørgsmål:

  1. Er mine prognose- og budgetteringsprocesser afhængige af statiske cyklusser, hvor planer og prognoser er forældede, lige så hurtigt som de er færdige?
  2. Er mine nuværende prog­nose- og budgetværktøjer begrænsende for min organisations agilitet og eksekveringsevne?
  3. Er mine prognose- og budgetteringsprocesser for manuelle, tidskrævende og silo-opdelte?

Mange tech-virksomheder kan svare 'Ja' til disse spørgsmål. Men vil du gerne svare 'Nej', findes løsningen i både processer, politikker og systemer. Dog er det vitalt, at tidshorisonten imellem planlægning og eksekvering er minimal, for at planlægningen er og forbliver relevant.

En god plan er fundamentet for din handlekraft

Når virksomheden fortsætter med at udvikle sig – og bliver mere dynamisk og kompleks – kræver det ofte store beslutninger vedrørende planlægning. Heldigvis er vi på vej henimod et stort skifte i den måde, tech-virksomheder planlægger, udfører og analyserer deres aktiviteter på for at opnå deres strategiske mål. Tech-virksomheder skal samle deres planlægning og eksekvering – i stedet for at adskille dem i forskellige afdelinger. Det vil være afgørende for, at din forretning kan være på forkant med forandringerne.

Men evnen til at samle planlægning og eksekvering – og derved overleve i et hurtigt, stadigt skiftende, komplekst miljø – kræver et par kritiske kompetencer:

  • Udsyn – for at se, hvad der sker
  • Indsigt – i at danne en strategisk plan som svar
  • Kontrol – for at udføre en meningsfuld, koordineret eksekvering
  • Værktøjer – til at måle resultaterne.

Mestrer du dette, bliver din virksomhed fleksibel. Hvilket betyder, at I som forretning kan justere strategien, operationalisere den i planer og udføre dem hurtigt og agilt.

Dermed kan I løbende tilpasse jer til de skiftende markedsforhold. Hvilket kan vise sig at være en massiv konkurrencefordel.

Agilitet er din fremtidssikring

Historisk set har tilpasningen mellem planlægning og ekse­kvering ikke altid været så kritisk. Tidligere var det muligt at opveje ineffektivitet med mere arbejde og overvældende ressourcer. Men det er ved at ændre sig.

Udviklingen inden for teknologi rummer et enormt potentiale for at revolutionere den måde, tech-virksomheder eksekverer deres planer på. I stigende grad vil de være i stand til at supplere menneskelig tænkning med eksempelvis algoritmisk scenarie­planlægning.

De vil desuden være i stand til at udnytte historiske oplysninger til fremadrettede analyser og således se et vilkårligt antal muligheder næsten øjeblikkeligt, før de vælger den bedste vej frem. Og efterhånden som cyklustiderne falder, og beslutningsprocessen bliver hurtigere, vil det være en naturlig nødvendighed med en tæt tilpasning mellem planlægning og eksekvering.

Inden alt for længe vil synlighed, planlægning, udførelse, analyse og justerende eksekveringer være 'must-haves' snarere end 'nice-to-haves'. Og de virksom­heder, der har det største potentiale for at overvinde og omfavne dette forestående skift, vil være de mest agile.

Morten Boldsen
Morten Boldsen
Partner
Har du brug for sparring til din planlægningsproces?
Hos Basico har vi mange års erfaring med dynamisk planlægning, og vi er glade for at kunne understøtte vores rådgivning med et system, der både er nemt at implementere, og hvis funktionalitet er i top.
Kontakt Partner Morten Boldsen, hvis du vil høre mere om, hvad vi kan gøre for din virksomhed.
Basico nyhedsbrev Få vores faglige magasin Content

I Content finder du masser af inspiration til supportfunktionerne i form af faglige artikler og tankevækkende interviews.