Hvor Meget Tid Bruger Din Virksomhed Paa Sanktioner

Hvor meget tid bruger din virksomhed på sanktioner?

Læsetid: 5 minutter

FÅ INSPIRATION
Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få et fagligt indspark med substans direkte i indbakken.
Tilmeld!
Trine Damsgaard Vissing

Trine Damsgaard Vissing

Partner

09. marts 2023

Ole Saattrup Johansson

Ole Saattrup Johansson

Senior Manager

09. marts 2023

Sanktioner og den medfølgende lovgivning implementeres globalt i et meget højt tempo, og flere lande tilføjer ugentligt nye sanktioner til deres sanktionslister. Men hvad er det nu lige, der gælder for din virksomhed? Det er bl.a. et af de spørgsmål, vi forsøger at give dig svar på i blogindlægget her. 

Sanktioner, eller eksportkontrol som det ofte bliver kaldt, har i mange år kun været relevante for de få danske virksomheder, der handler internationalt og med specifikke, få udvalgte sanktionerede produkter, selskaber, personer eller lande. 

Med mere end et års krig i Ukraine er efterlevelse af sanktioner blevet relevant for de fleste danske virksomheder, da der med krigen er kommet rigtig mange nye sanktioner til. Derfor er de fleste danske virksomheder nødt til at forholde sig til og efterleve sanktioner generelt. Det gælder både for virksomheden selv, men også for eventuelle gruppeselskaber, medarbejdere og samarbejdspartnere. 

En sanktion mere … og endnu en …

Selve sanktionslovgivningen er blevet enorm og kan for mange virke ret uoverskuelig. EU har udstedt ni sanktionspakker inden for det seneste år, og en tiende pakke er nu også på vej. Sanktionspakkerne fra EU retter sig primært mod Rusland, ligesom USA og UK også løbende udsteder flere sanktioner imod Rusland og ofte også bruger sanktionsvåbenet mod andre lande og organisationer. Sidstnævnte landes sanktioner opdateres nærmest ugentligt – og det med øget fokus på konkrete personer, produkter og selskaber. For at gøre det endnu mere kompliceret findes der samtidig en stor mængde undtagelser herfra, og der udstedes flere konkrete sanktioner mod lande, der specifikt samarbejder med Rusland. Det gør det mildt sagt svært og tidskrævende at følge med i hele sanktionsregelsættet, da det udvides og justeres jævnligt. 

Alle sanktionspakkerne fra EU er de facto dansk lovgivning. 

Men du skal også holde dig opdateret på lovgivningen i USA og UK, hvis du som dansk eller EU-registreret virksomhed: 

  • Handler direkte eller indirekte med selskaber i USA og/eller UK
  • Handler direkte eller indirekte med myndigheder i USA og/eller UK
  • Benytter dollars og/eller pund som valuta
  • Har registreret selskaber i USA og/eller UK.

Hvis din virksomhed passer på mindst én af ovenstående punkter, er det vigtigt at sætte sig rigtig godt ind i de respektive lovgivninger samt i, hvilke eventuelle risici disse selskaber bør forholde sig til. 

Derfor skal du tage dig tid

Som ved al anden overholdelse af regler og retningslinjer (compliance) er det vigtigt at vide, hvor lovgivningen specifikt kan ramme din virksomhed, og hvilke tiltag din virksomhed bør indføre for at undgå at blive ramt. Sanktioner kan derfor med fordel være en del af jeres compliance-program. 

Det kræver selvfølgelig både tid, ressourcer og viden at sætte sig grundigt ind i lovgivningen, men det er givet godt ud. 

Virksomheder, der bliver kendt skyldige i ikke at efterleve sanktionsreglerne, oplever store konsekvenser af forskellig karakter, som fx: 

  • Økonomiske (fx bøder, fastfrysning af bankkonti eller aktiver)
  • Strafferetslige (fx bøder eller fængselsstraf af ledende medarbejdere eller bestyrelsesmedlemmer)
  • Fremtidige samarbejder (andre virksomheder, der ikke ønsker/må samarbejde med virksomheder, der ikke efterlever den gældende sanktionslovgivning).

Så tilbage til vores indledende spørgsmål: Hvor meget tid bruger din virksomhed på sanktioner? 

Måske skulle vi i stedet have spurgt: Bruger din virksomhed nok tid på sanktioner? 

For at imødekomme alle de nye sanktionslovkrav bør du sætte dig rigtig godt ind i lovgivningen og dens eventuelle konsekvenser for din virksomhed. Endeligt bør din virksomhed få et compliance-program på plads for området, herunder en sanktionspolitik. 

Hvis I har brug for assistance eller et godt råd, så kontakt os gerne til en uforpligtende snak.

Har du brug for sparring?

Har du brug for hjælp til, hvordan du kan blive skarpere til at overholde eventuelle sanktioner? Og ikke mindst kunne reagere hurtigt, hvis du rammes af nye?

Så ræk ud til Partner Trine Damsgaard Vissing eller Senior Manager Ole Saattrup Johansson i vores Legal Services for en uformel snak.