insights article

Har du sagt A(gile) må du også sige B(udget)

Få inspiration
Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få et fagligt indspark med substans direkte i indbakken.
Del artikel
Anders Olesen
Senior Partner

Evnen til at tilpasse sig forandringer er en stor fordel. Og under coronakrisen har evnen til at omstille sig efter omstændighederne været essentiel for mange virksomheders overlevelse. Af samme årsag er ’agile transformation’ i de seneste år strøget til tops på agendaen i mange virksomheder. Med henblik på at få det fulde potentiale ud af disse massive indsatser anbefaler vi, at forandringen også afspejler sig i virksomhedens måde at bedrive performance management på. Men hvordan gør man virksomhedens overordnede styrings- og planlægningsprocesser mere dynamiske?

Del artikel

Hvis din virksomhed hurtigt kan tilpasse sig forandringer, håndtere trusler og udnytte nye muligheder, har den en betydelig fordel i forhold til langsommere og mindre robuste konkurrenter. Vigtigheden af omstillingsevne og -hastighed er blevet understreget af coronakrisen.

Derfor er der et stigende antal virksomheder, der lader sig inspirere af tankegangen fra ’agile’ og sætter gang i forandringsprojekter under betegnelsen ’agile transformation’ (eller lignende).

Intentionerne er gode

Der er meget godt at sige om formålet med ’agile’. Lidt forenklet handler det om at give kunderne bedre produkter og services, om at gøre virksomheden mere forandringsparat (dynamisk og effektiv) og samtidig øge medarbejdernes arbejdsglæde ved bl.a. at udvise dem mere tillid.

De fleste ’agile transformation’-projekter indebærer at ændre på en række væsentlige parametre, herunder ledelsesform, kommunikation, strukturer, processer, systemer mv. Det stiller store krav til ledelsen og medarbejderne, der både skal have modet og evnerne til at lykkes, at gennemføre en sådan transformation succesfuldt.

Performance management bliver ofte glemt i transformationsprojektet

En væsentlig forudsætning for at lykkes med ’agile transformation’ er, at den nye måde at arbejde på hænger sammen på kryds og tværs af virksomheden; at der bliver skabt en tydelig sammenhæng mellem, hvad der bliver sagt, og hvad der bliver gjort – ’walk the talk’.

Desværre bliver et vigtigt element ofte overset i en sådan transformationsproces: Der er tale om virksomhedens overordnede styrings- og planlægningsprocesser.

Her tænker vi på det, der ofte falder under betegnelsen performance management – dvs. årsbudgettet, forecasting, allokering af omkostninger/investeringer, business reviews, performance-mål, bonusaftaler o.lign. Disse elementer er ofte udeladt af ’scope’, og derfor er de upåvirkede af transformationsprojektet.

Årsbudgettet clasher med ’agile’-tankegangen

Problemet er, at styrings- og planlægningsprocesserne tager udgangspunkt i et detaljeret årsbudget, som jo indeholder faste og forudbestemte måltal – og alene derfor er i konflikt med hele ’agile’-tankegangen. Det skaber uundgåeligt forvirring, konflikter samt uløselige dilemmaer og forhindrer dermed, at ’agile’-projektets potentiale bliver indfriet.

Derfor opfordrer vi alle, som enten er i gang med eller overvejer at starte et ’agile transformation’-projekt, til også at adressere virksomhedens måde at bedrive performance management på.

Vi har udarbejdet en metode, som hjælper virksomheder med at komme sikkert fra det, man kan kalde ’fixed performance management’, til ’adaptive performance management’; helt i tråd med ’agile’-tankegangen.

Lad dig inspirere af Milestone Systems

Du kan læse meget mere om Basicos tilgang til performance management i denne artikel: Performance Management a la Basico.

Men … et er at læse om en metode. Noget andet er at kunne lære af andre, der har været gennem processen. Derfor har vi fundet en case frem til dig, hvor Milestone Systems deler ud af deres erfaringer med overgangen til dynamisk performance management.

Danske Milestone Systems har været i stærk vækst, siden virksomheden blev grundlagt for 20 år siden – og det har været et stort ønske at bevare virksomhedens særlige entreprenørånd og kultur uanset virksomhedens størrelse og geografiske ekspansion. Derfor har Milestone Systems arbejdet med ’agile’ og implementering af dynamisk performance management – med gode resultater. Det kan du læse mere om her: Implementering af dynamisk performance management.

Anders Olesen
Anders Olesen
Senior Partner
Vil du vide mere om Basicos tilgang til performance management?
Evnen til at tilpasse sig forandringer er en stor fordel. Og under coronakrisen har evnen til at omstille sig efter omstændighederne været essentiel for mange virksomheders overlevelse. Af samme årsag er ’agile transformation’ i de seneste år strøget til tops på agendaen i mange virksomheder.
Du er meget velkommen til at række ud, hvis du vil høre mere om Basicos tilgang til dynamisk performance management. Vi tager gerne en uforpligtende snak om potentialet i din virksomhed.
Basico nyhedsbrev Få vores faglige magasin Content

I Content finder du masser af inspiration til supportfunktionerne i form af faglige artikler og tankevækkende interviews.