Siden sagen begyndte for tre år siden, har Atea arbejdet aktivt med implementering af processer og retningslinjer for at undgå, at noget lignende kan ske igen. Arbejdet bar frugt, da Atea som den første danske virksomhed opnåede den globale anti-bestikkelsesstandard ISO 37 001-certificering i december 2017.
En ISO 37 001-certificering kan anvendes som såkaldt ”self cleaning”-proces over for private og offentlige virksomheder, da en virksomhed, indtil en ”self cleaning” er gennemført, vil være udelukket fra at deltage i udbudsprocesser, hvis der foreligger en dom for bestikkelse.
Sådan sikrer du din virksomhed mod bestikkelse
En virksomhed kan aldrig gardere sig imod, at enkeltpersoner bevidst vælger at gøre noget kriminelt eller andet, der strider imod interne regler, men virksomheden har et ansvar for at have klare retningslinjer for, hvordan de ansatte skal opføre sig i markedet.
En ISO 37 001-certificering vil sjældent være den eneste løsning. Afhængig af markedet og virksomhedens størrelse vil virksomheden kunne beskytte sig mod bestikkelse med en indsats, der er knap så omfattende som en ISO 37 001-certificering. Uanset på hvilket niveau virksomheden ønsker at beskytte sig mod bestikkelse, er der seks parametre, som er afgørende for et gennemarbejdet anti-bestikkelsessystem:
Der er ingen af de seks parametre, der vil kunne undlades eller stå alene, men omfanget af hver enkelt vil kunne variere.
Atea-sagen kort
Atea-sagen startede i foråret 2015, da Region Sjælland politianmeldte Nordens største it-leverandør Atea og regionens egne medarbejdere for bestikkelse i forbindelse med et stort it-udbud på over en halv milliard kroner.
Onsdag den 27. juni blev tidligere it-chefer i Region Sjælland og tidligere topfolk i Atea dømt for at have modtaget og ydet bestikkelse ved at bruge en del af Region Sjællands penge til dyre rejser til bl.a. Las Vegas og Dubai samt på ekstravagante middage. Atea som juridisk person blev idømt en bøde på 10 mio. kr.