insights article

Har du bestikkelse på dagsordenen?

Få inspiration
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få et fagligt indspark med substans direkte i indbakken.
Del artikel

Onsdag den 27. juni 2018 faldt dommen i danmarkshistoriens største bestikkelsessag, Atea-sagen. Med en bøde på 10 mio. kr. og fængselsstraffe til flere tidligere Atea-medarbejdere og offentligt ansatte har dommen stor betydning for Atea – økonomisk og menneskeligt, men i høj grad også i forhold til tab af kunder og omsætning.

Del artikel

Siden sagen begyndte for tre år siden, har Atea arbejdet aktivt med implementering af processer og retningslinjer for at undgå, at noget lignende kan ske igen. Arbejdet bar frugt, da Atea som den første danske virksomhed opnåede den globale anti-bestikkelsesstandard ISO 37 001-certificering i december 2017.

En ISO 37 001-certificering kan anvendes som såkaldt ”self cleaning”-proces over for private og offentlige virksomheder, da en virksomhed, indtil en ”self cleaning” er gennemført, vil være udelukket fra at deltage i udbudsprocesser, hvis der foreligger en dom for bestikkelse.

Sådan sikrer du din virksomhed mod bestikkelse

En virksomhed kan aldrig gardere sig imod, at enkeltpersoner bevidst vælger at gøre noget kriminelt eller andet, der strider imod interne regler, men virksomheden har et ansvar for at have klare retningslinjer for, hvordan de ansatte skal opføre sig i markedet.

En ISO 37 001-certificering vil sjældent være den eneste løsning. Afhængig af markedet og virksomhedens størrelse vil virksomheden kunne beskytte sig mod bestikkelse med en indsats, der er knap så omfattende som en ISO 37 001-certificering. Uanset på hvilket niveau virksomheden ønsker at beskytte sig mod bestikkelse, er der seks parametre, som er afgørende for et gennemarbejdet anti-bestikkelsessystem:

Der er ingen af de seks parametre, der vil kunne undlades eller stå alene, men omfanget af hver enkelt vil kunne variere.

Atea-sagen kort

Atea-sagen startede i foråret 2015, da Region Sjælland politianmeldte Nordens største it-leverandør Atea og regionens egne medarbejdere for bestikkelse i forbindelse med et stort it-udbud på over en halv milliard kroner.

Onsdag den 27. juni blev tidligere it-chefer i Region Sjælland og tidligere topfolk i Atea dømt for at have modtaget og ydet bestikkelse ved at bruge en del af Region Sjællands penge til dyre rejser til bl.a. Las Vegas og Dubai samt på ekstravagante middage. Atea som juridisk person blev idømt en bøde på 10 mio. kr.

Vær på forkant med et anti-bestikkelsessystem.
Vi sikrer, at du kommer godt i gang med en anti-bestikkelsesproces.
Vores solide erfaring støtter dig, når du skal udvikle og implementere jeres anti-bestikkelsessystem.
Basico nyhedsbrev Få vores faglige magasin Content

I Content finder du masser af inspiration til supportfunktionerne i form af faglige artikler og tankevækkende interviews.