insights article

Fra start-up til børsnotering

Få inspiration
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få et fagligt indspark med substans direkte i indbakken.
Del artikel
Trine Damsgaard Vissing
Partner

Overskriften siger det hele. En unik fortælling om en virksomhed med ambitioner om at disrupte eventbranchen med en banebrydende og social eventplatform. En fortælling, vi alle kan blive inspireret af.

Del artikel

På få år har mere end 2.500 arrangører fra over 120 lande oprettet over 15.000 events via Conferize. Men med målsætningen om at skabe et globalt brugernetværk opstod der et behov for yderligere kapital; kapital, som Conferize ønskede at rejse i et offentligt aktie­udbud i Danmark ved en samtidig notering på Nasdaq First North.

Blandt nyopstartede virksomheder i Danmark har der ellers været en stigende tendens til at vælge børserne i Sverige i stedet for. Men ifølge Conferizes CEO Martin Ferro-Thomsen er der en række fordele ved at åbne op for det danske aktiemarked: ”Det er en spændende mulighed – både for Conferize og investorerne – at finansiere væksten gennem aktiemarkedet. Typisk ser vi, at en virksomhed først kommer på børsen, når størstedelen af værdistigningen har fundet sted. Men hvorfor skal den almene dansker ikke have lov til at købe aktier i en dansk succeshistorie?”

En børsnotering kræver det rette team

En børsnotering kræver mange ressourcer fra ledelsens side, og for at komme i mål er det - ud over en stærk og kompetent ledelse - nødvendigt at have et solidt team af erfarne rådgivere i ryggen.

”Ret hurtigt i processen så vi vigtigheden af at have et team af rådgivere, der kender til processen vedrørende børsnoteringer. Et team, som kan udarbejde en eksekveringsplan og få tingene til at spille sammen for at komme sikkert i mål. Som start-up-virksomhed er det jo de færreste i ledelsen, der har været i en lignende situation før. Der er mange ting, du skal forholde dig til hele tiden. Beslutninger, du skal træffe. Og hvis du ikke har nogen, du kan læne dig op ad og sparre med hele vejen igennem, så mister du hurtigt overblikket,” fortæller Martin.

En børsnotering udløser en række juridiske krav – både i forhold til at få etableret det rigtige juridiske setup ift. selskabsstruktur, evt. konvertering af gæld, vedtægter, incitamentsprogrammer, aftaler med samarbejdspartnere, evt. indgåelse af investeringsaftaler med pre-IPO investorer, tegningstilsagn fra ankerinvestorer, lock-up-aftaler mv. Men det handler også om at sikre compliance med børsreglerne ved udbuddet af aktier og i ”efterlivet” som noteret selskab.

Derudover skal der udarbejdes et prospekt, hvor der er nogle helt specifikke krav til indhold, så det præsenterer et fyldestgørende og retvisende billede af, hvad man som investor investerer i. Der er også nogle regulatoriske krav, man som virksomhed skal overholde i forhold til, hvordan man udbyder og markedsfører aktierne. Det er ikke bare at trykke nogle aktier. Mange aktører skal spille sammen – og på samme tid; Finanstilsynet, Nasdaq, VP Securites, afviklingsbank mv. Her tæller erfaring.

Som børsnoteret virksomhed er der også nogle rammer, man er nødt til at agere inden for, når man kommunikerer med selskabets stakeholdere som aktionærer, medarbejdere, samarbejdspartnere og kunder samt medier. Børsmeddelelser skal overholde nogle specifikke formalia og offentliggøres via Nasdaq, før intern viden deles med eksempelvis journalister.

Martin uddyber:

”Som børsnoteret virksomhed oplever vi, at der er en helt anden bevågenhed omkring os, og i den forbindelse er vi kommunikativt set nødt til at overholde nogle spilleregler. Hvor går grænsen? Hvad kan vi tillade os? Og hvad kan vi ikke tillade os? Medietræning har været medvirkende til, at vi er bedre rustet til at svare på kritiske spørgsmål inden for rammerne.”

Sikker og stabil drift under en børsnotering

En ting er at få alt det praktiske vedrørende en børsnotering på plads. Noget andet er også at varetage den daglige drift, når de fleste ledelsesmæssige ressourcer bliver brugt på opgaver i forbindelse med en børsnotering.

Derfor fik Conferize kørt en CFO ind på interimsbasis, som stod for alt det regnskabstekniske, hvilket blandt andet inkluderede at revurdere årsrapporten og udfærdige en ny budgetmodel. Samtidig fik han skåret den fremtidige CFO-stilling i Conferize til og var ligeledes en vigtig brik i rekrutteringen og onboardingen af den nye CFO med henblik på at sikre en glidende overlevering imellem de to parter.

En succeshistorie en dag i juni

Den 23. juni 2017 kunne ledelsen ringe med klokken på Nasdaq First North i København.

”Missionen lykkedes. Det var en milepæl for Conferize og vores dygtige og trofaste team af medarbejdere, der i høj grad har været nøglen til succes.”

”Missionen lykkedes. Det var en milepæl for Conferize og vores dygtige og trofaste team af medarbejdere, der i høj grad har været nøglen til succes. Jeg er både stolt og ydmyg over, at mere end 1.000 private investorer har vist os den tillid at investere i Conferize. Nu skal vi for alvor bevise, at vi er deres tillid værdig og kan levere resultater.”

Om samarbejdet med Basico i forbindelse med børsnoteringen udtaler Conferizes CEO: ”De tog styringen på jura og regnskab/økonomi, fik lavet en plan og formåede at eksekvere på den, og var desuden en sublim sparringspartner for Conferize – både i forhold til processen vedrørende børsnoteringen, juridiske spørgsmål og håndtering af de udfordringer, der opstår undervejs. Oplevelsen af, at du ikke bliver ladt i stikken, selvom du har nået målet, og der stadig bliver fulgt op, er en helt unik og fleksibel approach, som vi i den grad har værdsat.”

Med den succesfulde gennemførelse af børsnoteringen har Conferize været med til at bryde den danske børstørke. De er et levende bevis på, at:

  • Mange investorer har kigget langt efter muligheden for at investere penge i en dansk start-up.
  • Iværksættervirksomheder kan rejse kapital til langsigtet udvikling og værdiskabelse inden for de danske grænser.

”De mange positive tilkendegivelser, vi har fået fra både eventarrangører og -deltagere, taler sit tydelige sprog. Folk vil hellere deltage i et event, hvor de også selv kommer i spil og derved får mere ud af deres investering i tid og penge,” slutter Martin.

Conferize fik en flot debut på børsen, hvor aktiekursen steg allerede fra første handelsdag.

Om Conferize og Basico

Conferize er en banebrydende social event­platform med fokus på at skabe meningsfulde møder og netværk. En ny tilgang til networking og udveksling af ideer og viden, der giver fysiske events større tyngde og gennemslagskraft.

Basico har i en intensiv periode på fem måneder bistået Conferize på rejsen mod børsnoteringen på Nasdaq First North, hvor selskabet fik sin debut den 23. juni 2017.

Basico har gennem hele processen varetaget rollen som juridisk rådgiver samt interims-CFO og bidraget med udarbejdelse af regnskaber, budgetmodeller, juridisk og regnskabsmæssig dokumentation i forbindelse med selskabsomdannelse, gældskonvertering, investering, prospekt, onboarding af ny CFO samt ageret sparringspartner for direktion, bestyrelse og øvrige rådgivere.

Det danske børsmarked halter bagefter

Mange danske virksomheder vælger den svenske børs fremfor den danske. Siden 2012 er der kommet 104 noteringer på First North i Stockholm sammenlignet med kun 4 i København. Den danske kapitalbeskatning på 42% er en af de primære årsager til, at børs­markedet for mindre virksomheder i Danmark længe ikke har fungeret optimalt.

Nyt udspil fra regeringen støtter op om folkeaktier

”Det skal være en folkesag at hjælpe morgendagens danske succesvirksomheder frem.”

Sådan lyder et af hovedmålene i regeringens nye erhvervs- og iværksætterudspil ’Sammen om fremtidens virksomheder’. Ønsket er at skabe en bedre aktiekultur, hvor flere danskere ser det som en attraktiv investeringsmulighed at hjælpe små virksomheder frem – blandt andet gennem en aktiesparekonto med en attraktiv beskatning.

Kom sikkert igennem IPO-processen

Står din virksomhed foran en børsnotering? Nedenfor giver vi dig en række anbefalinger til processen.

  • Igangsæt forberedelsesfasen tidligt – få styr på interne processer, strategi og equity story samt dialog med aktionærer og potentielle ankerinvestorer.
  • Sæt det rigtige team: finansiel rådgiver, juridisk rådgiver, revisor, kommunikationsrådgiver.
  • Sæt et team, der har solid erfaring med hele processen vedrørende en børsnotering, som tør at tage ansvar og styring.
  • Pressehåndtering: Forestil dig alle scenarier; hvilke positive og negativer historier kan der i medier og investorfora spindes om selskabet?
Trine Damsgaard Vissing
Trine Damsgaard Vissing
Partner
Beyond Business Support.
Basico hjælper med at udvikle og optimere samspillet mellem forretning og jura i din virksomhed. Vores konsulenters solide kommercielle erfaring og høje faglighed som rådgivere og jurister sikrer, at vi kan træde direkte ind og skabe værdi sammen med det øvrige team i din virksomhed.
Kontakt os og hør meget mere.
Basico nyhedsbrev Få vores faglige magasin Content

I Content finder du masser af inspiration til supportfunktionerne i form af faglige artikler og tankevækkende interviews.