Synliggør din værdiskabelse som CFO

Synliggør din værdiskabelse som CFO

Af

Rejsen fra Score Keeper til Strategic Business Partner har længe været agendaen for finansfunktionen. For de fleste går rejsen langsomt - og meget langsommere end ønsket i CFO'ens optik.

Hvorfor går det ikke hurtigere? Svaret kan ofte findes i det faktum, at finansfunktionen stadig i vidt omfang betragtes som en back office-funktion og en administrationsomkostning. Således ser vi, at der stadig er fokus på at reducere omkostningerne i finansfunktionen. I en omfattende undersøgelse foretaget af Basico, hvor 100 CFO’er har deltaget, svarer 56 %, at der stadig er "meget fokus" på at reducere omkostningerne til finansfunktionen. Dette til trods for, at der gennem finanskrisen også blev skåret ned på omkostningerne og dermed ressourcerne i finansfunktionen. Samtidig oplever 88 % periodisk underkapacitet i finansfunktionen.

Endvidere er de projekter, der er fokus på, stadig rettet mod Score Keeper-opgaven. Således viser undersøgelsen, at, blandt de højest prioriterede projekter, er "Optimere nuværende processer og systemer", "Forbedre basis (stamdata og transaktioner)" og "Rapporteringsforbedringer". Dette fokus er igen et resultat af, at der ikke har været tid og råd til at få det på plads. Det skal naturligvis også respekteres, at stadig mere effektive IT-løsninger giver et løbende fokus på effektiviseringer.

 

Værdiskabelse

Hvorfor er det så svært at få forståelse for, at finansfunktionens værdi som Strategic Business Partner er til gavn for hele virksomheden? Formentlig skyldes det, at finansfunktionen ikke gør tilstrækkelig ud af at synliggøre værdien af finansfunktionen.

Men hvordan kan det gøres i praksis?

Nogle CFO’er har initieret begrebet Business Partnering, hvor medarbejdere fra finansfunktionen hjælper andre dele af virksomheden med at få deres processer dokumenteret, optimeret og samtidig få identificeret tiltag til reduktion af risici og monitoreret at disse kontroltiltag efterleves i hverdagen. Endvidere giver finansmedarbejderen gode råd til relevante underliggende analyser og anden sparring. Således bidrager finansfunktionen med at få erfaringerne fra tilrettelæggelsen af de finansrelaterede processer indarbejdet i andre funktioner og processer i virksomheden.

CFO’en skal hele tiden være opmærksom på profitabiliteten af virksomhedens produkter og serviceydelser, relationerne med kunderne, medarbejderne og andre stakeholders samt konstant forbedre performance management og processer. Og samtidig kommunikere dette tydeligt i organisationen.

Kan du som CFO blive bedre til dette?

 

Hånden på hjertet

Kan du som CFO svare bekræftende på:

  1. Er der tilstrækkeligt kendskab i virksomheden om finansfunktionens værdiskabelse?
  2. Kender du selv værdien af finansfunktionen udover Score Keeper-opgaven?
  3. Har du en strategi for finansfunktionens udvikling i de kommende 1-3 år, og indeholder den en ambition om at blive mere værdiskabende?
  4. Har du de rigtige ressourcer og kompetencer til rådighed for at nå din mission?
  5. Er agiliteten tilstrækkelig i finansfunktionen til at varetage opgaver ud over daglig drift

 


Kontakt Basico

I Basico har vi stor erfaring med at øge og skabe synlighed om finansfunktionens værdiskabelse og dermed realisere rejsen fra Score Keeper til Strategic Business Partner.

Kontakt Basico, hvis du har brug for at udvikle dine kompetencer og egenskaber som CFO og business partner. Ring eller e-mail til partner Henrik Dahlgaard direkte på tlf. 2510 2216 / e-mail hdahlgaard@basico.dk  og hør, hvordan vores CFO Road Map kan hjælpe dig videre.

Du kan få en gratis kopi af Basicos undersøgelse "Tendenser i Finansfunktionen" ved at sende en e-mail på info@basico.dk.


 

Vil du være et skridt foran dine kollegaer?

Tilmeld dig Basicos nyhedsmail og få inspiration til forandring og udvikling. 

Du modtager samtidig abonnement på online-udgaven af Content, Basicos faglige magasin, hvor vi i en række spændende artikler inspirerer dig og din virksomhed til at skabe et stærkt fundament for vækst og udvikling.

TIlmeld dig her